Cihangir Mah. Reşit Paşa Cad. No.158 34310 Avcılar / İSTANBUL
0(212) 509-0015-0(530) 919-3500

OTOPARK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK GERÇEKLEŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmelik taslağına göre; Mart ayından sonra otopark yönetmeliği daire büyüklüklerine göre uygulanacak. 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark, 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması gerekecek. Parselinde otopark yapamayan müteahhit projeye yakın başka alanda bu ihtiyacı karşılayacak.

-Kentsel dönüşüme girecek binalarda bulunan daire büyüklüklerine göre otopark zorunluluğu uygulaması geliyor. 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80-120 metrekare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark, 120-180 metrekare arasındaki her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 adet otopark yeri ayrılması zorunluluğu getirilecek. Dükkan niteliğinde bulunan her 30 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 adet olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 adet olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 adet olacak şekilde revize edilecek.

-Otoparklar bina bodrumlarında değil;talebe göre binanın bodrumunda ya da parsel arka, yan bahçesi veya ön bahçesinde karşılanabilmesi hükmü getirilecek.

-3 kat ve üzeri yapıların olduğu parsellerde,120 metrekareden daha az olursa, talep halinde otoparkın ücret karşılığı bölgedeki bir otoparktan temin edilebilmesi sağlanacak.

-Parsel arka bahçelerinde diğer binalara 2 metreden fazla yaklaşmamak ve zemin kat yüksekliğini aşmamak kaydı ile mekanik otopark yapılabilecek.

-250 metrekareden daha küçük olan parsellerde otopark ihtiyacının yarısının parselde karşılanması ile yapılması gereken otopark adedi yüzde 50 azaltılacak.

-Parselinde yetersiz alan nedeniyle otopark yapamayan yapılar için 1000 metre yarıçapındaki başka bir binadan, arsadan ya da varsa ticari otoparktan tapuya şerh konmak suretiyle otopark yeri temin edebilme imkânı gelecek.

-Komşu parsellerin anlaşması ve maliklerin onayı halinde bitişik olan bahçelerin, aradaki duvar kaldırılmak suretiyle ortak otopark olarak kullanılabilmesi imkânı getirilecek. Bu sayede birden çok parselin anlaşması ile ortak ada otoparkların önü açılacak.